maanantai 7. marraskuuta 2016

Oppimispäiväkirja: Vierailu Turun pääkirjastossa 10.10.2016

Kokoonnuimme aamulla kirjaston pääaulassa, ja kirjaston työntekijä, jonka ammattinimikettä en valitettavasti saanut jäämään päähäni, aloitti opastetun kierroksen. Nainen aloitti yleisellä faktatiedolla kirjastosta. Saimme kuulla, että kirjasto muodostuu kahdesta osasta, ja uusi puoli valmistui 2007, jonka jälkeen vanha puoli peruskorjattiin.

Pääkirjaston toiminta vaikuttaa vireältä. Esimerkiksi automatisoituminen on kehittynyt jo niin pitkälle, että peräti 90% kaikista lainoista lainataan jo lainausautomaateilla. Tämä luonnollisesti jättää kirjastotyöntekijöille aikaa muuhun toimintaan, esimerkiksi näyttelyiden ja tapahtumien järjestämiseen. Minulle oli uutta, että Turun pääkirjastossa palautusautomaatio kulkee lattiarakenteissa. Pääsimme näkemään pienen vilauksen tästä mekaniikasta ns. ”lattian läpi”. Laite ottaa asiakkaiden palautuksen vastaan, ja lajittelee aineiston kirjastokohtaisesti. Turun pääkirjaston kokoisessa ja kävijämäärältään suuressa kirjastossa tämä on epäilemättä edellytys, jotta asiat hoituisivat sujuvasti.

Hauskana yksityiskohtana, ainakin itselleni hauskana, ovat lainattavat kaupunkipyörät. Aivan äskettäin on otettu käyttöön myös varausten itsepalvelunouto. Tämä vaikuttaisi olevan yleinen kehityssuunta; itse olen nähnyt vastaavanlaisen systeemin mm. Itäkeskuksen kirjastossa Helsingissä. Toisena kehityssuuntana kierroksen pitäjä piti ns. aineistokellutusta. Ideana tässä on, että aineiston palautuessa vähitellen kulloisenkin kirjaston aineistokokoelma muuttuu kirjaston käyttäjäkunnan profiilin mukaiseksi. Tämä kuitenkin tarkoittaisi sitä, että kaikkien organisaation kirjastojen osastojen pitäisi olla yhdenmukaisia. Eri kirjastot ovat tiloiltaan erilaisia, niin käytännössä saattaa ilmetä kaikenlaista yllättävää.

Oma huomioni oli, että kirjastossa sivistys, kulttuuri ja taide on huomioitu moninaisin tavoin. Seinillä on maalauksia, aulassa veistoksia ja kirjaston toisessa kerroksessa erillinen Tietotori, jonne on koottu tietokirjat ja selkeästi rauhallisempi alue opiskelemista varten. Tiedonhakuun tarkoitetut asiakaspäätteet ovat selkeästi esillä. Esillä on myöskin esimerkiksi Turun sanomien 50-vuotispainos, joka luo hauskalla tavalla katsausta paikallishistoriaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti