torstai 28. elokuuta 2014

Ensimmäinen merkintä

Olen Markoboy86. Päätin perustaa blogin. Blogi käsittelee tieteisfiktiota, Science Fictionia.

Joskus lukioaikojeni loppupuolella, ehkä noin vuonna 2005, luin kirjailijan nimeltä Tuomas Kilpi kirjoja. Useissa hänen proosa- ja runoteoksissaan vilisti viittauksia tietoverkkoihin ja teknologiaan. Kilven kirjat kiinnostivat minua niin paljon, että päädyin tutustumaan hänen bibliografiaansa tarkemminkin. Ilmeni, että vuonna 2006 Kilveltä oli ilmestynyt teos nimeltä Blogit ja bloggaaminen. Luo blogeilla näkyvyyttä. Tämä oli ensikosketukseni silloin vielä itselleni salaperäiseen kirjoittamisen muotoon. Ensimmäinen siemen oli kylvetty. Viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana olen todennut, että bloggaamisesta on tullut arkipäiväinen ilmiö. Ihmiset bloggaavat itselleen tärkeistä asioista. Miksi en siis vihdoin ja viimein minäkin?

Sosiaalisen median puolella esitän mielipiteitäni ja analyysejani milloin mistäkin populaarikulttuurin ilmiöstä, kirjoista, sarjakuvista, elokuvista ja äänilevyistä. Tätä metodiani on kuitenkin vaivannut se, että postaukset saattavat käsitellä milloin mitäkin. Ei ole yhtä yhtenäistä johtoideaa, koska en ole kokenut, että sellaisella metodiikalla olisi minulle paljoakaan annettavaa. Science Fiction sai minut kuitenkin ajattelemaan hieman laaja-alaisemmin. Tulin ajatelleeksi, että joskus on ehkä hyvä asettaa raamit, koska raamit saattavat auttaa saamaan enemmän irti yksityiskohdista ja teemoista. Tuleepa samalla myös kartoitetuksi ja jäsennellyksi, että mitä kaikkea Science Fiction voikaan olla. Mielestäni se voi olla aika paljon kaikenlaista.

En ole siis aiemmin ns. systematisoinut tätä populaarikulttuurin osaa, mutta viime aikoina olen ajatellut aika paljonkin sitä, että koska ja miten käsitykseni tieteisfiktiosta on alkanut muotoutua. Jäljet johtavat (itselleni) tarunhohtoiselle 90-luvulle. Tällöin nuorena poikana näin kesämökillämme erään viikonlopun aikana alkuperäisen Tähtien sota -trilogian ja se oli menoa se. Valomiekat, tähtilaivojen ja blastereiden laserit surahtelivat ja Luke Skywalker taisteli pimeän poluille harhautunutta isäänsä Darth Vaderia vastaan pariinkin kertaan. Ensimmäinen taistelu käytiin Bespin -nimisellä pilviplaneetalla ja tämä kohtaaminen päättyi Luken häviöön. Luke sai revanssinsa Jedin paluussa. Tässä elokuvassa Lukella oli itsensä rakentama vihreä valosapeli, ja tästä osaltaan juontaa blogini ulkoasu. Laserkirjaimia toisinaan tummassa nettiavaruudessa, katsokaas.

Populaarikulttuurin harrastamiseni on osaltaan ajanut minut kirjastoalalle. Kirjastotyöhön liittyy läheisesti aineiston asiasanoittaminen ja sisällön avaaminen. Ymmärsin jo varhaisessa vaiheessa, että blogitekstejä kootaan tunnisteiden, eräänlaisten asiasanojen alle. Tästä johtuen blogini tunnisteet tulevat pohjautumaan suurelta osin YSA:an, eli yleiseen asiasanastoon, jota kirjastoalalla käytetään. Tulee samalla oman kirjoitusharrastuksen lomassa harjoiteltua tätäkin työhöni kuuluvaa osa-aluetta ja mielestäni myös nykyisessä kiihtyvään tahtiin teknologisoituvassa maailmassa Science Fiction on kirjastotyöntekijälle muutenkin varsin luonteva aihepiiri kirjoittaa. Luettelointi ja 3D-tulostaminen se vasta scifiä onkin!

Olkoon tämä ensimmäinen merkintä nyt sitten vaikka tässä. Kirjoista, sarjakuvista, musiikista ja elokuvista on tieteisfiktiomurahtelut tehty!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti