sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

50 sarjakuvahahmoa: #7 Diabolik



Kirjoitussarja on pitänyt hieman taukoa johtuen reaalimaailman kiireistä. Tein kuitenkin alkuvuonna itselleni lupauksen, että saatan tämän 50 sarjakuvahahmon kokonaisuuden valmiiksi aikataululla millä hyvänsä, ja tästä ei ole tarkoitus tinkiä yhtään tuumaa, ei mittayksikön eikä ajatuksen suhteen. Nyt on siis tullut taas aika aktivoitua, ja tällä kertaa tutustumme mestarivaras Diabolikiin.

Diabolikin oikeaa nimeä ei tiedä kukaan, ei edes hän itse. Kaikkivoipa tarinoiden kertoja tietää kuitenkin kertoa lukijalle sen verran, että Diabolik on orpo, ja hänet kasvatettiin eristyksissä olevalla saarella, jota hallitsi mahtava rikollissyndikaatti. Voi siis ajatella, että Diabolikia valmennettiin melkein syntymästään lähtien rikollisen jännittävään mutta arvaamattomaan ja vaaroja täynnä olevaan elämään. Saarella Diabolik oppi keskeisimmät taitonsa kuten naamioitumisen, ammattirikolliselle tarpeelliset moraalikäsitykset, laajan yleissivistyksen tieteen ja taiteen aloilla, mestarillisen taktikon strategiset taidot, vertaansa vailla olevan fyysisen suorituskyvyn, vertaansa vailla olevan tietämyksen erilaisista aseista sekä tietysti vertaansa vailla olevan rakkautensa mammonaan. Pysäyttämätön rikollislegenda on syntynyt! Diabolik on eräänlainen lain ja järjestyksen ulkopuolella operoiva antisankari, joka ei kavahda surmatöitäkään. Normaaleja lainkuuliaisia ihmisiä, virkamiehiä ja poliiseja Diabolik ei kuitenkaan päästä päiviltä, vohkiipa kuitenkin heidän maallisen omaisuutensa tilanteen niin salliessa.

Myöhempinä vuosina Diabolik ilmeisesti halusi alkaa omaehtoiseksi toimijaksi, ja irtaantui syndikaatista. Yksinäisen ketun (itseasiassa pantterin, jolta Diabolik omaksui koodinimensä) elämä ei jatkunut kuitenkaan loputtomiin, vaan elämä kuljetti hänen polulleen merkittäviä ihmisiä kuten Eva Kant ja tarkastaja Ginko. Eva Kant on Diabolikin naispuolinen apuri sekä rakastaja. Eva on ainoa asia, jota Diabolik rakastaa enemmän kuin rahaa ja jännitystä. Eva on lähestulkoon yhtä nokkela ja kyvykäs kuin Diabolik, ja edustaakin samanhenkistä tasaväkistä kumppania Diabolikille kuin Willie Garvin prinsessalleen Modesty Blaiselle. Mielenkiintoinen yhtymäkohta Modesty Blaiseen on myös se, että kummassakin sarjassa päähenkilöinä on kaksi lain toisella puolella operoivaa henkilöä, mies ja nainen. Eroavaisuuksia toki on runsaasti – Diabolik on selkeä antisankari suhteessa siihen, että Modesty on lopulta oikeuden puolella – mutta en voi olla pohtimatta, että onkohan tällainen dynamiikka sarjakuvissa jonkinlainen 60-luvun synnyttämä ilmiö. Diabolikin loivat Angela ja Luciani Giussani vuonna 1961, ja Modesty Blaisen puolestaan Peter O’Donnell vuonna 1963. Mielenkiintoista Diabolikissa on myös se, että kyseessä on klassinen sarjakuvahahmo, jonka ovat luoneet nimenomaan kaksi naista. Tämä on todella virkistävä poikkeus miesten dominoimassa sarjakuvakerronnan kaanonissa. Omaksi märäksi päiväunekseen tietysti loivat tällaisen suvereenin rikollisneron! Eiks se ollutkin niin, että tytöt tykkää pahiksista? Heh. Tarkastaja Ginko puolestaan on Diabolikin leppymätön arkkivihollinen, jota Diabolik kuitenkin onnistuu joka käänteessä juksuttamaan. Tästä aukeaakin paljon sarjan juonenkäänteitä ja koomisia tilanteita. Nämä kolme päähenkilöä ovat siis sarjan ydin, ja tarinat rakentuvat heidän ympärilleen.

Diabolik on vaikuttanut länsimaiseen populaarikulttuuriin välillä hieman yllättävilläkin tavoilla. Esimerkiksi Beastie Boys -niminen sekameteli hip hop -yhtye käytti Diabolikia inspiraationa musiikkivideossaan Body Movin’. Tässäkin kirjoitussarjassa jo esitellyn Taikaviitan tekijät ammensivat huomattavan paljon inspiraatiota nimenomaan Diabolikista. Muusikko Mike Patton pohti puolestaan aikoinaan, että nimeäisikö bändinsä sarjakuvahahmojen Fantomas vai Diabolik mukaan. Patton päätyi lopulta nimeen Fantomas, mutta viittasi myöhemmin urallaan Diabolikiin Mondo Cane -levytyksellä, joka sisältää ikivihreitä italoiskelmiä. Tuolta levyltä löytyy kappale nimeltä Deep, Deep Down, joka on hyvin keskeinen elementti vuonna 1968 ilmestyneessä Danger: Diabolik -elokuvassa. Minun on pakko myöntää, että tuo elokuva ei toimi minulle kauhean hyvin, kuten ei myöskään 2000-luvun alussa ilmestynyt animaatiosarja. Minulle parhaita Diabolik-tarinoita ovat olleet nimenomaan alkuperäisessä pokkarimuodossa ilmestyneet sarjakuvatarinat. Oma lukunsa on käsikirjoittaja Grant Morrisonin luoma X-Men -hahmo nimeltä Fantomex, joka lentelee EVA-nimisellä aluksella. Joillekin uusien hahmojen luominen on varsin simppeliä. Senkun vaan vohkii muiden luomien hahmojen piirteet, ja esittää ne pokerinaamalla intertekstuaalisina kunnianosoituksina. Pitäisikin muuten joskus pohtia jossain itseäni fiksummassa seurassa, että voiko sarjakuvien tapauksessa ylipäätään puhua intertekstuaalisuudesta, vai onko eri sarjakuvasarjojen välisille viittaussuhteille olemassa jokin täsmällisempi termi. Tavallaan tuntuu hassulta puhua kuvakerronnan yhteydessä intertekstuaalisuudesta, vaikka sarjiksissa on myös tekstiä.

Diabolik on käsittääkseni rikollisen vähän tunnettu hahmo Suomessa, vaikka joskus 60/70-luvulla joitain tarinoita suomeksi ilmestyikin. Tämän takia olin suuresti innoissani, kun LIKE-kustannus vuonna 2014 julkaisi 240-sivuisen pokkarin Diabolikin ja Eva Kantin edesottamuksia. Tarina on kaksiosainen, ja sen lukee melko nopeasti, mutta on häkellyttävää, että miten suuri uudelleenlukuarvo sillä on. Tällaista kun tulisi lisää. Italialainen pokkarisarjis saisi muutenkin kohottaa profiiliaan Suomessa. Koko tarjonta ei yksinkertaisesti saisi olla sitä iänikuista Tex Willeriä, jota en sivumennen sanoen kykene edes lukemaan. Tässäkin kohtaa taloudelliset realiteetit ovat kuitenkin raastavia. Ainoastaan Tex Willer myy, ja sitä sitten julkaistaankin ties kuinka monessa eri formaatissa. On todella sääli, että tällaiset Diabolikin kaltaiset pienet jalokivet hukkuvat länkkäriroskan alle, eikä ostava yleisö löydä niitä. Vai eikö ostavaa yleisöä enää kiinnosta sarjakuvakentän monipuolisuus? Voi jälleen kerran ainoastaan todeta, että kaipaan 90-lukua suunnattomasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti